0320 331373
Kraamzorg

Anticonceptie

 

Ik geef je graag informatie over de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemiddelen. Welk anticonceptiemiddel past het beste bij jouw persoonlijke situatie (bijvoorbeeld als je borstvoeding geeft)? Voor meer informatie over anticonceptie kijk op www.anticonceptie.nl.

 

Spiraal

Voor het plaatsen van de Mirena of het koperspiraal maken we 10 tot 12 weken na je bevalling een afspraak. Indien je nog nooit bevallen bent, plaats ik de spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap. Zes weken na plaatsing neem ik nog een keer telefonisch contact met je op om te horen hoe het spiraal bevalt.

Voor de spiraalplaatsing bij mij neem je zelf het spiraaltje mee en weet je dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Is dit niet het geval neem dan eerst contact met ons op.
Het zetten van een spiraal duurt ongeveer 30 minuten. Ik beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaats ik de spiraal, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus ik adviseer je ongeveer een uur van te voren twee paracetamol tabletten of één ibuprofen in te nemen.

 

Implanon (hormoonstaafje)

Wanneer je borstvoeding geeft, kan Implanon drie tot vier weken na de bevalling ingebracht worden. Geef je geen borstvoeding, dan kan het staafje in principe direct na de bevalling worden ingebracht. Het precieze tijdstip bepaal je  in overleg met mij.

Het staafje wordt ingebracht met behulp van een speciaal ontworpen inbrenghuls waarin het staafje in een naald zit. Implanon wordt vlak onder de huid ingebracht tussen twee spieren in de bovenarm. Voordat het staafje wordt geplaatst wordt de huid eerst goed verdoofd.