0320 331373
Kraamzorg

Anticonceptie

Wij geven je graag informatie over de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemiddelen. Welk anticonceptiemiddel past het beste bij jouw persoonlijke situatie (bijvoorbeeld als je borstvoeding geeft)? Voor meer informatie over anticonceptie kijk op www.anticonceptie.nl.

Spiraal

Het beste moment om een spiraal te plaatsen (Mirena of koperspiraal) is 12 weken na de bevalling. Indien je nog nooit bevallen bent, wordt de spiraal het liefst geplaatst tijdens een menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap. 

Voor de spiraalplaatsing bij de verloskundige of huisarts neem je vaak zelf het spiraaltje mee en weet je dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. 
Het zetten van een spiraal duurt ongeveer 30 minuten. Eerst krijg je een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens wordt de spiraal geplaatst, dit duurt slechts enkele minuten. De plaatsing kan gevoelig zijn, wij adviseren je ongeveer een uur van te voren twee paracetamol tabletten of één ibuprofen in te nemen.
Na 5 jaar (of eerder indien gewenst) wordt de spiraal weer verwijderd. 

Implanon (hormoonstaafje)

Wanneer je borstvoeding geeft, kan Implanon drie tot vier weken na de bevalling ingebracht worden. Geef je geen borstvoeding, dan kan het staafje in principe direct na de bevalling worden ingebracht.

Het staafje wordt ingebracht met behulp van een speciaal ontworpen inbrenghuls waarin het staafje in een naald zit. Implanon wordt vlak onder de huid ingebracht tussen twee spieren in de bovenarm. Voordat het staafje wordt geplaatst wordt de huid eerst goed verdoofd. Na 3 jaar (of eerder indien gewenst) wordt het staafje er met behulp van een klein sneetje weer uit gehaald.