0320 331373
Bevallen

Belinstructies

Wanneer je vóór 37 weken zwangerschap het idee hebt dat je gaat bevallen, moet je direct bellen. Dit kan het geval zijn als je regelmatig buikpijn hebt, vocht verliest of bloedverlies hebt. We zullen dan bij je komen kijken en indien nodig doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Vanaf  37 weken is het normaal om te bevallen. In dat geval bel je ons bij:

Weeën

  • Eerste kind: bij 1 uur lang regelmatige pijnlijke weeën om de 3-4 minuten die 60 seconden aanhouden.
  • Tweede of volgende kind: bij 1 uur lang regelmatige weeën om de 5 minuten die 60 seconden aanhouden.

Gebroken vliezen

  • Normaal vruchtwater is helder/kleurloos, rozig met of zonder vlokjes.
  • Probeer altijd wat op te vangen.
  • Bij groen of bruin vruchtwater bel je direct.
  • Wanneer het hoofdje niet goed is ingedaald geef ik tijdens de controle duidelijke instructies om meteen te bellen wanneer de vliezen breken.
  • Bij normaal vruchtwater ’s nachts, bel je de volgende ochtend rond 09:00 uur.
  • Bij normaal vruchtwater overdag, bel je direct (tot 22.00 uur).

Bloedverlies

Slijmverlies, soms met een beetje bloed vermengd, is normaal aan het einde van de zwangerschap. De zogenaamde slijmprop kan een beetje bloed bevatten. Je hoeft niet te bellen wanneer je de slijmprop verliest, maar als je twijfelt mag je altijd bellen. Bloedverlies bij de weeën is normaal, maar als je meerdere maandverbanden per uur aan het verschonen bent is het teveel. Wanneer je het niet vertrouwt en/of denkt dat het bloedverlies te veel is of je hebt bloedverlies zonder weeën, neem dan altijd contact met ons op.

*Bij twijfel of ongerustheid mag je altijd bellen.

Wat gebeurt er als je ons belt?
Als je belt komen wij bij je thuis langs. We kijken hoe je de weeën opvangt. Soms zakken de weeën weg als we komen. Dat geeft niets, vaak betekent het dat je nog in de beginfase van de bevalling zit. Daarnaast voelen we aan je buik en luisteren naar het hartje van je kind. Indien nodig doen we een inwendig onderzoek om te bepalen hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Bij de bevalling van een eerste kind is dit bij het eerste bezoek meestal 2-3 centimeter. Aan de hand van in welke fase van de bevalling je zit, maken we een afspraak voor een tijdstip dat we weer langs komen of wanneer je ons weer moet bellen. Zo kan het dus zijn dat we eerst een aantal keren bij je thuis langs komen voordat we bij je blijven of voordat je naar het ziekenhuis gaat om poliklinisch te bevallen. Aan het einde van de ontsluiting bellen we een kraamverzorgster als je thuis bevalt. We kunnen ook eerder tijdens de bevalling een kraamverzorgster bellen om je te ondersteunen bij de weeën, als je dat wilt.