0320 331373
Bevallen

Belinstructies

Wanneer je vóór 37 weken zwangerschap het idee hebt dat je gaat bevallen, moet je mij direct bellen. Dit kan het geval zijn als je regelmatig buikpijn hebt, vocht verliest of bloedverlies hebt. Ik zal dan bij je komen kijken en indien nodig doorverwijzen naar de gynaecoloog.

 

Vanaf  37 weken is het normaal om te bevallen. In dat geval bel je mij bij;

Weeën

  • Eerste kind: bij 1 uur lang regelmatige pijnlijke weeën om de 3-4 minuten die 60 seconden aanhouden.
  • Tweede of volgende kind: bij 1 uur lang regelmatige weeën om de 5 minuten die 60 seconden aanhouden.

 

Gebroken vliezen
  • Normaal vruchtwater is helder/kleurloos, rozig met of zonder vlokjes.
  • Probeer altijd wat op te vangen.
  • Bij groen of bruin vruchtwater bel je direct.
  • Wanneer het hoofdje niet goed is ingedaald geef ik tijdens de controle duidelijke instructies om meteen te bellen wanneer de vliezen breken.
  • Bij normaal vruchtwater ’s nachts, bel je de volgende ochtend rond 09:00 uur.
  • Bij normaal vruchtwater overdag, bel je direct (tot 22.00 uur).
Bloedverlies

Slijmverlies, soms met een beetje bloed vermengd, is normaal aan het einde van de zwangerschap. De zogenaamde slijmprop kan een beetje bloed bevatten. Je hoeft niet te bellen wanneer je de slijmprop verliest, maar als je twijfelt mag je altijd bellen.
Bloedverlies bij de weeën is normaal, maar als je meerdere maandverbanden per uur aan het verschonen bent is het teveel. Wanneer je het niet vertrouwt en/of denkt dat het bloedverlies te veel is of je hebt bloedverlies zonder weeën, neem dan altijd contact met mij op.

 

*Bij twijfel of ongerustheid mag je altijd bellen.

 

Wat gebeurt er als je mij belt?

Als je belt kom ik bij je thuis langs. Ik kijk even hoe je de weeën opvangt. Soms zakken de weeën weg als ik kom. Dat geeft niets, vaak betekent het dat je nog in de beginfase van de bevalling zit. Daarnaast voel ik aan je buik en luister naar het hartje van je kind. Indien nodig doe ik inwendig onderzoek om te bepalen hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Bij de bevalling van een eerste kind is dit bij het eerste bezoek meestal 2-3 centimeter. Aan de hand van in welke fase van de bevalling je zit, maken we een afspraak voor een tijdstip dat ik weer langs kom of wanneer je mij weer moet bellen. Zo kan het dus zijn dat ik eerst een aantal keren bij je thuis langs kom voordat ik bij je blijf of voordat je naar het ziekenhuis gaat om poliklinisch te bevallen. Aan het einde van de ontsluiting bel ik een kraamverzorgster als je thuis bevalt. Ik kan ook eerder tijdens de bevalling een kraamverzorgster bellen om je te ondersteunen bij de weeën, als je dat wilt.
Het kan in de tussentijd zo zijn dat jij of je partner daar andere ideeën over hebben, bijvoorbeeld dat je wilt dat ik eerder bij je blijf om je te ondersteunen of dat je eerder naar het ziekenhuis wilt. Dit mogen jullie altijd aangeven.