0320 331373
zwanger

Controles

Eerste controle

De eerste controle vindt plaats rond de zevende week van je zwangerschap en duurt ongeveer 45 minuten. Tijdens je eerste bezoek maken we een dossier van je aan. We stellen vragen over de gezondheid van jou, je partner en jullie familie.

Het zou fijn zijn als je de vragenlijst die je van ons via de mail ontvangt, minstens 2 dagen voor je eerste controle naar ons terug mailt. Op deze manier kunnen wij ons alvast verdiepen in een eventuele ziektegeschiedenis en al het nodige voor jullie uitzoeken.

Tijdens de eerste controle wordt er een echo afspraak gemaakt om te kijken hoe ver je precies zwanger bent, we vertellen over de verschillende onderzoeken die je kunt laten doen in je zwangerschap en we regelen het eerste bloedonderzoek. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor jullie vragen. Soms is het handig om je vragen op te schrijven. Omdat zo’n eerste afspraak vaak al erg spannend is, vergeet je makkelijk wat je wilde vragen.

Neem op de eerste controle de volgende gegevens mee:
– Een legitimatiebewijs
– Indien je eerder zwanger bent geweest, gegevens van je vorige zwangerschap(pen) en bevalling(en).

Vervolg controles

Gedurende je hele zwangerschap heb je zo’n 10-13 controles. Naarmate de zwangerschap vordert, kom je steeds korter op elkaar. De laatste weken van je zwangerschap zijn de controles elke week. Een standaard vervolgcontrole duurt 15-20 minuten.

Wij vinden zorg op maat erg belangrijk, als wij denken dat het nodig is om van het standaard schema af te wijken dan zullen wij dit natuurlijk doen. Wanneer je zelf behoefte hebt aan een eerdere of een langere afspraak omdat je iets wilt bespreken, dan kun je dit altijd aangeven. Wij houden hier dan rekening mee in de planning.

Tijdens iedere controle word je bloeddruk gemeten en wordt de groei (de ligging) en de hartslag van de baby gecontroleerd. Wanneer je ongeveer 30 weken zwanger bent, zal nog een keer je ijzergehalte gecontroleerd worden. Indien het nodig is dat er nog andere bloedonderzoeken uitgevoerd moeten worden, zullen wij je dit altijd laten weten.