0320 331373
zwanger

Controles

Eerste controle

De eerste controle vindt plaats rond de achtste week van je zwangerschap en duurt ongeveer 45 minuten. Tijdens je eerste bezoek maken we een dossier van je aan. Ik stel vragen over de gezondheid van jou, je partner en jullie familie.

Ik zou het fijn vinden als je de vragenlijst die je van mij via de mail ontvangt minstens 2 dagen voor je eerste controle naar mij terug mailt. Op deze manier kan ik mij alvast verdiepen in een eventuele ziektegeschiedenis en al het nodige voor jullie uitzoeken.

Tijdens de eerste controle wordt er een echo afspraak gemaakt om te kijken hoe ver je precies zwanger bent, ik vertel over de verschillende onderzoeken die je kunt laten doen in je zwangerschap en we regelen het eerste bloedonderzoek. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor jullie vragen. Soms is het handig om je vragen op te schrijven. Omdat zo’n eerste afspraak vaak al erg spannend is, vergeet je makkelijk wat je wilde vragen.

Neem op de eerste controle de volgende gegevens mee:
– Een legitimatiebewijs
– Je verzekeringspasje
– Indien je eerder zwanger bent geweest, gegevens van je vorige zwangerschap(pen) en bevalling(en).

Vervolg controles

Gedurende je hele zwangerschap heb je zo’n 10-13 controles. Naarmate de zwangerschap vordert, kom je steeds korter op elkaar. De laatste weken van je zwangerschap zijn de controles elke week. Een standaard vervolgcontrole duurt ongeveer 20 minuten. Het schema van de controles is globaal als volgt:

– Van 8 tot 24 weken: om de 4 weken
– Van 24 tot 30 weken: om de 3 weken
– Van 30 tot 36 weken: om de 2 weken
– Vanaf 37 weken: iedere week

Ik vind zorg op maat erg belangrijk, als ik denk dat het nodig is om van dit schema af te wijken dan zal ik dit natuurlijk doen. Wanneer je zelf behoefte hebt aan een eerdere of een langere afspraak omdat je iets wilt bespreken, dan kun je dit altijd aangeven. Ik zal hier dan rekening mee houden in de planning.
Tijdens iedere controle word je bloeddruk gemeten en wordt de groei (de ligging) en de hartslag van de baby gecontroleerd. Wanneer je ongeveer 30 weken zwanger bent, zal nog een keer je ijzergehalte gecontroleerd worden. Indien het nodig is dat er nog andere bloedonderzoeken uitgevoerd moeten worden, zal ik je dit altijd laten weten.