0320 331373
kinderwens

Kinderwensspreekuur

Ben je nog niet zwanger, maar wil je dit wel graag worden? Dan kun je bij ons terecht op het kinderwensspreekuur. Het spreekuur heeft als doel jou en je partner zo goed mogelijk aan de zwangerschap te laten beginnen. Al voor de zwangerschap kun je veel doen om ervoor te zorgen dat jullie toekomstige kind een zo gezond mogelijke start krijgt. De gezondheid van een kind begint namelijk al voor de bevruchting.

Onderwerpen die aan bod komen zijn het slikken van foliumzuur, gevarieerd en gezond eten, medicijngebruik, erfelijke aandoeningen in de familie, werkomstandigheden, vruchtbaarheid en de werking van je menstruatiecyclus. Gekeken wordt of er risicofactoren zijn die het zwanger worden of het verloop van een zwangerschap kunnen beïnvloeden.  Hierover kan ik een persoonlijk advies geven maar soms kan het nodig zijn om je hiervoor door te verwijzen naar de huisarts, diëtiste, gynaecoloog of een andere specialist. Op deze manier proberen we samen de start van de zwangerschap zo goed en gezond mogelijk te laten zijn. Daarnaast komt ook de mogelijkheid van prenatale screening aan bod (NIPT, combinatietest en screeningsecho bij 20 weken).

Aanmelden

Ben je geïnteresseerd in het kinderwensspreekuur dan kun je hier klikken om je aan te melden. Het kinderwensspreekuur kan zowel overdag als ’s avonds worden ingepland. Het zou fijn zijn als ook je partner meekomt naar het spreekuur. Het consult duurt ongeveer 45 minuten.

Om een zo persoonlijk mogelijk advies voor de zwangerschap te kunnen geven wil ik je vragen voordat je naar het kinderwensspreekuur komt, de zwangerwijzer in te vullen en deze naar mij op te sturen. Dit kan per email of per post.

Aan het kinderwensspreekuur zijn geen kosten verbonden.

Foliumzuur

Voor elke vrouw die zwanger wil worden adviseren wij om dagelijks 400 tot 500 microgram foliumzuur te slikken. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Het draagt eveneens bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Ook verkleint foliumzuur de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte. Start met het slikken van foliumzuur vanaf het moment dat jij en je partner graag zwanger willen worden.  Neem elke dag 1 tablet foliumzuur. Deze zijn verkrijgbaar zonder recept  bij de drogist of apotheek. Ook als het lang duurt voordat je zwanger wordt, is het goed om foliumzuur door te blijven slikken. Na de tiende week van de zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig. 

Vruchtbare periode

Als je een jaar lang regelmatig vrijt zonder voorbehoedmiddel, dan is de kans groot dat je spontaan zwanger wordt (80%). Soms duurt het langer dan verwacht voordat je zwanger wordt. Als je regelmatig menstrueert (elke 28 dagen), is er bijna zeker elke maand een eisprong. De eisprong is ongeveer 14 dagen vóór het begin van de menstruatie. Als je onregelmatig menstrueert, dan is het lastig te schatten wanneer de volgende eisprong komt. Als je niet zo vaak menstrueert (meer dan 35 dagen tussen de menstruaties) of als de menstruaties wegblijven dan is het onzeker of er wel een eisprong is.

Vrijen in de vruchtbare periode
Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je om de twee of drie dagen vrijt. Vaker mag, maar is niet nodig om zwanger te worden. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder. Weet je wanneer er een eisprong is? Dan moet je voor die tijd vrijen. De meeste zwangerschappen ontstaan na het vrijen in de zes dagen vóór de eisprong. Tip: Schrijf telkens als de menstruatie begint, de datum in je agenda.