0320 331373
echo en onderzoek

Medische Echo’s

De medische echo’s; termijnecho, combinatietest, SEO (20-weken echo), groeiecho’s of echo’s bij ongerustheid worden gedaan door echocentrum NOP. Zij doen veel meer echo’s dan wij ooit binnen de praktijk kunnen doen. Dit maakt dat zij meer bekwaam zijn en de kwaliteit van de echo’s optimaal is. Voor meer informatie over echocentrum NOP, klik hier.

Termijnecho

De eerste medische echo vindt plaatst tussen de 10-12 weken zwangerschap. Aan de hand van deze echo wordt de uitgerekende datum bepaald.

Indien gewenst kan vanaf 7 weken een vitaliteitsecho gedaan worden. Tijdens deze echo wordt gekeken of de zwangerschap intact is en wordt de zwangerschapsduur bepaald/bevestigd.

Bij echo’s voor 10 weken kan het zijn dat er een inwendige echo wordt gemaakt, omdat de baarmoeder bij deze termijn nog te klein is om via de buikwand in beeld te krijgen. Een inwendige echo geeft de meest scherpe beelden en foto’s bij een jonge zwangerschap. Ook in een latere periode kan er toch besloten worden om over te gaan op een inwendige echo indien de uitwendige echo geen goede beeldkwaliteit geeft.

Groei-echo

Soms is het nodig om tijdens de zwangerschap extra echo’s te laten maken om de groei van je kind te beoordelen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je eerste kind veel groter of kleiner is geweest dan gemiddeld. Ook bij twijfel over de groei van je kind zal dit geadviseerd worden. Deze zogenaamde groei-echo’s vinden plaats bij ca. 28 en 32 weken zwangerschap.

Liggingsecho

Bij een zwangerschapstermijn van rond de 35-36 weken kan er bij twijfel van de ligging, een liggingsecho gedaan worden. Via een uitwendige echo wordt bekeken waar het hoofd van je kind ligt. Uiteraard is het geen garantie dat je kind in deze ligging blijft liggen,maar de kans dat je kind zich nog zal draaien is klein. Indien het kind in een stuitligging ligt zal je op tijd doorverwezen worden naar de gynaecoloog. Het is dan, mocht je dit wensen en de omstandigheden hiervoor zijn gunstig, nog mogelijk om het kind te draaien. Dit noem je uitwendige versie.

Er wordt tijdens deze echo niet naar andere structuren of beelden gekeken.